tirsdag 18. oktober 2011

Det Lilla Partiet


For alle oss som skulle ønske det faktisk fantes et lilla parti.
LINK


OLJEPOLITIKK?

Vel, for det første så bør vi støtte opp om de inntektene landet allerede har. Vi har en fantastisk oljeindustri, hvor kompetansen er blandt den beste i verden. Er det ikke da bedre at vi utnytter ressursene våre konstruktivt og kan tjene på det, enn å måtte kjøpe inn strøm, olje og energi fra land som ikke har like strenge sikkerhetskrav som oss? Er det ikke bedre at vi selger ut, enn å måtte kjøpe inn? Selvfølgelig må ikke prosjekt hastes, og ting skal gjøres så sikkert og ordentlig som mulig. Men både forskningsboring og utbygging av en industri som olje er viktige steg for norsk økonomi.

MILJØ OG TOLL?

Men for all del. Vi er da et miljøparti, som setter kollektivtransport høyt, som setter faunaen over sauene. Selvfølgelig bør man bevare rovdyrene som bor i den svensk-norske faunaen. Man bør passe på naturen. Rett og slett. Men vi bryr oss også om bøndene, og vil minst opprettholde tollgrensene på import av mat osv, for å sikre det norske matbidraget.

PRIVATISERING?

Og privatisering? Nei takk. Ingen ting er skumlere enn FRP's forslag om å privatisere lånekassa. Det viktigste er å tilby gode alternativ for alle. Både på skoler og sykehus. Og et av det beste tilbudene bør alltid være det statlige.

SKATTELETTE?

Og skatten da? Synes du virkelig du ikke får nok? Helt ærlig? Ta deg sammen. Du har mer enn nok, og det har ikke alle. Å ta fra de rike og gi til de fattige er jo et velkjent fenomen som ivertfall jeg liker lyden av. Alle burde ha en sjanse til å leve et verdig liv. Dette påvirker ikke bare skatteøkning for de rikeste, men også like rettigheter på tvers av kjønn, legning og etnisitet.

KVOTERING, KRISTENT GRUNNLAG, ASYLPOLITIKK?

Men misforstå meg rett: Vi er sterkt i mot kvotering. For med en gang du kvoterer inn en dame, har du sagt hun er dårligere. Skamme seg. Nei, det viktigste er å alltid ha personen med best kompetanse. Og når alle skal ha like rettigheter, inkluderer det i skolen og barnehagen. Det "kristne grunnlaget" er noe som burde vært valgfritt, og som ikke hører hjemme i et multikulturelt samfunn. Og invandrere på asylmottak? Bør de sperres inne til de blir aggresive og gale? Nei. De bør kunne få midlertidig arbeidstillatelse. Ikke for alt mulig rart, men i vertfall få en sjanse til å bidra med noe mer nyttig enn å stirre ut i lufta. Og for all del skal alle behandles likt - uavhengig av om de har skrevet en bok. Norsk lov er lik for alle. Uansett.

Og så er vi selvfølgelig i mot Norskt medlemsskap i EU.

FORSKNING?

Så som du ser, har vi litt bedre prioriteringer på ting. Inkludert hvor vi skal få penger fra. Men hva skal vi bruke dem på? Forskning er noe av det som bringer et land fremover, og alt av skolesystem og universitet burde få nok til å drive godt arbeid. Enkelte fagfelt er allerede godt betalt fra næringslivet, men andre fagområder er ikke det. Mer bør gis til grunnforskning generelt, da det støtter opp om ekstremt mye som kan bli viktig i fremtiden.

ELDREOMSORG, SYKEHUS OSV?

Og ja. Det kommer en eldrebølge. Er vi klar for den? Nei, det er vi ikke. Det burde vi være. Vi burde økt satsningen på eldre, og på å få ned sykehuskøen. Hvordan kan verdens rikeste land slite med å få finansiert de viktigste aspektene i livet? Jeg betaler heller litt mer i skatt eller moms for å vite at det finnes en fremtid når jeg blir eldre. Og for å vite at noen tar vare på meg om jeg blir syk. Vi er en velferdsstat, så la oss fortsette å være det litt til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar